Skönt att få veta

Igår var Mathilda, Moa, mamma och jag till Bäckefors sjukhus. Mathilda hade en tid till ögonläkaren där. Redan när hon var nyfödd så fick vi åka ner till NÄL för att kolla hennes ögon, men det är ju ganska vanligt att de inte ser det de ska (läkarna alltså) på de nyfödda. Inget fel då.
Var till NÄL i dec 2005 igen och i ärlighetens namn så kommer jag faktiskt inte ihåg vad de sa då eller vad de gjorde. Det enda jag kommer ihåg var att på hennes kallelse så stod det att hon inte fick köra efter undersökning, vilket vi hade väldigt roligt åt. Nästa 3 år och att köra hem från undersökning....

Saken är den att hon alltid skelat lite med ena ögat. Det har gått i perioder, ibland syns det inte allt och sen syns det jättemycket. När hon är trött så blir det värre. Under hösten noterade jag att det blev väldigt mycket. Varje dag kunde jag se det och läste en artikel någonstans om en tjej i Mathildas ålder som började skela och det visade sig vara en  hjärntumör... Blev lite skraj och pratade med BVC när jag var där med Moa, eftersom de känner både mej och Mathilda väl. De skickade en remiss till ögon och det var alltså därför vi fick åka till Bäckefors igår.

Fick träffa en super trevlig läkare. Han bad Mathilda göra flera saker som att titta på en penna och följa den, läsa boktsäver från tavlan, titta i apparater..... Ganska fort så konstaterade han att det inte handlade om nån skelning utan en jätte ovanlig medfödd ögonmuskelförlamning. Ögat har 6 muskler och en av dem, den som sitter snett från ögat in mot näsa på hennes högra öga är förlamad. Så när hon sak titta snett vänster så håller inte den emot utan den övre sneda muskeln drar då och ögat åker iväg. För att kompensera detta så lägger hon huvudet på sne, för det är vad hennes hjärna säger till henne, då ser hon helt rätt och "skelningen" syns inte. Kroppen är inte dum!!

Detta gör man inget åt i nuläget, man kan operera men det gör man inte förens om hon får ont i nacken av att hon lutar huvudet. Då kan man operera. Väldigt skönt att få reda på vad det va. Jag var ju lite rädd för att hon skulle bli retad också men än så länge så går det bra.



Världens bästa Mathilda!!

Kram Majsan


Kommentarer
Postat av: wero

Vilken tur... Söta Thilda! <3

2011-01-26 @ 12:00:01
URL: http://misswero.blogg.se/
Postat av: Lillemor

så skönt:) det är ju mkt lättare när man vet vad det är.

måns hade likadant-skelade och vid trötthet blir det mkt värre- men han är nästan helt blind på höger öga. han ser ljus och mörker bara.

massa kram!

2011-01-27 @ 07:09:34
URL: http://minimamsen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0